29 maart 2022

Zaden-bibliotheek

Donderdag 31 maart opent in Almere de zaden-bibliotheek. De nieuwe bibliotheek zet kastjes in de vestigingen Almere-Stad en Almere-Buiten, waar je kleine zakjes biologische zaden kunt lenen, maximaal 3 per persoon.  Ze bevatten zaadjes van bloemen, kruiden en groenten die je zelf kunt zaaien in uw tuin of in een pot. Als de planten volgroeid zijn vragen we je de beste plant in zaad te laten schieten en de zaden weer in te leveren bij een van de Almeerse bibliotheken.  

Waarom? 

  • Je kunt gratis experimenteren met andere zaden. Al eens gele sperzieboontjes gegeten? En Nieuw-Zeelandse spinazie kunt u verbouwen in een grote pot maar schiet niet door bij warm weer. 
  • Zelf geoogste zaden groeien het vaak beter, ze zijn aangepast aan je eigen omgeving.
  • Het is een goede manier om de biodiversiteit in stand te houden.

Een zadenbieb is dus een manier om met elkaar een collectie zaden op te bouwen en te gebruiken. 

Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de nieuwe bibliotheek. Bij de kastjes liggen aanmeldformulieren voor de zadenbibliotheek, hierbij wordt gevraagd om je naam en mailadres. Deze gegevens worden alleen gebruikt om belangstellenden te informeren over de zadenbieb en verwante activiteiten. 

Heb je zelf biologische/zelf verzamelde zaden over? Het is niet belangrijk hoeveel het zijn of welke soort. Doe ze in een goed afgesloten zakje, zet er op wat het is, in welk jaar ze geoogst/gekocht zijn en lever ze in bij de servicebalies van de Almeerse bibliotheken. Dat kan het hele jaar lang. Dan zorgen wij dat andere Almeerders ze weer kunnen lenen.

Heb je vragen of wil je op de hoogte blijven? Mail dan naar zadenbieb@denieuwebibliotheek.nl  Meer lezen over dit landelijke initiatief? Kijk dan op www.zadenbibliotheeknederland.nl