13 mei 2020

In de bonen met Tijm of Bonenkruid

Is het nu Tijm (Thymus) of Bonenkruid (Satureja) dat in onze kruidentuin bij het Bivak staat ? Het onderscheid is lastig vooral omdat er de nodige kweek varianten en ondersoorten zijn van beide plantjes. Beide soorten behoren tot de lipbloemige, dus hun bloempjes lijken ook erg op elkaar. Maar opvallend is dat de variëteit Bonenkruid in de kruidentuin al roze bloeit in het vroege voorjaar vanaf midden April. Dat maakt het ook lastig want de gewone vormen van zowel Tijm als Bonenkruid bloeien later in het jaar. Bonenkruid trouwens doorgaans pas na de zomer en in het wit.

Toch zijn er duidelijke verschillen te bespeuren tussen de Tijm en het Bonenkruid in de kruidentuin. Kijk maar eens met een loep naar de blaadjes. Bij het Bonenkruid zitten aan de bladbasis kleine doorzichtige haartjes die bij het Tijm ontbreken. Ook de bladeren verschillen, bij Tijm is de bladrand omgerold naar onderen en zijn de bladeren daardoor duidelijk smaller. De kelkblaadjes van de Tijm zijn paarsig aan de randen terwijl ze bij het Bonenkruid gewoon groen zijn, en wederom is de beharing bij het Bonenkruid uitbundiger. Er zijn dus duidelijke verschillen te zien.

Zoekend op internet kwam ik verschillende berichten tegen van tuinders die er ook moeite mee hadden. Ik vond een erg lijkende beschrijving met foto’s van ons Bonenkruid bij InfoNu.nl. In het latijn is de naam dan Satureja spicigera ook wel Satureja repanda genoemd, ‘kruipend Bonenkruid’ in het Nederlands. Andere tuinders noemen het kruipend Bonenkruid een ondersoort van ‘berg Bonenkruid’, de naam wordt dan Satureja montana spp. spicigera. We hebben het ook de leverancier, Tuincentrum Boskoop in Eemnes, gevraagd en kregen te horen dat deze soort uit Italië komt onder de naam Satureja montana. Helaas wemelt het ook van informatie dat Bonenkruid pas na de zomer bloeit en in het wit.

Kortom net als het gebruik van het kruid zijn vele tuinders in de bonen als het om de juiste naam van het plantje gaat.

VTV Water-land in beeld