12 juli 2020

Komeet Neowise ook gespot vanaf ons tuincomplex!

Deze week de komeet Neowise met het blote oog aan de nachtelijke hemel te zien! Dat is bijzonder, want de laatste keer dat je een komeet met het blote oog kon zien was in 1997. 

Een komeet is een bal van ijs en gruis, die in een grote baan rondom de zon draait. Wanneer de komeet in de buurt van de zon komt smelt een deel van het ijs en ontstaat er een opvallende staart die van de zon afwijst. Neowise is zo goed te zien doordat hij vrij groot is, ongeveer 5 kilometer in doorsnee. De komeet beweegt nu langzaam weg van de zon en wordt daardoor steeds minder fel, maar de verwachting is dat hij deze hele week nog goed te zien zal zijn. 

Kijk hiervoor naar de noordelijke hemel, ongeveer in het gebied tussen de Grote Beer (het steelpannetje) en de heldere ster Capella een stuk rechts daarvan. De komeet staat vervolgens heel laag aan de hemel, je moet dus een plek zoeken met vrij zicht op het noorden. Een mooie plek hiervoor op ons complex is langs de vijver, ongeveer het gedeelte bij de Paddenpoel. Vanaf daar heb je goed zicht tot laag aan de hemel.

In de nacht van vrijdag op zaterdag lukte het ons nog niet de komeet te vinden, maar afgelopen nacht lukte het ons al snel. Hopen op nog een paar heldere nachten!

Tip: neem een verrekijker mee om de komeet net iets beter te kunnen bekijken!

Vince Kaandorp

VTV Water-land in beeld