10 april 2020

Rust roest

In de winter rusten ransuilen overdag in groepen bij elkaar, dat wordt een roestplek genoemd. De vroege avond schemering van het voorjaar is een uitgelezen kans om jagende uilen te zoeken. Op ons park hebben we zo op meerdere plekken ransuilen kunnen waarnemen. Het voorjaar heeft als tweede voordeel dat de ransuilen dan nog in groepsverband leven, later in het jaar zijn deze vogels territoriaal en is er op ons park slechts plaats voor hooguit twee tot vier paartjes. Ze maken hun nest niet zelf maar gebruiken oude nesten van kraaien en eksters. Het liefst hoger dan 10 meter in het bos.

Wij vonden een dennenboom op de rand van een tuintje waar meer dan 10 ransuilen in zaten. De bodem er onder was bezaaid met braakballen. De uilen slikken hun prooidieren met huid en haar in. Na vertering braken ze de haren en botjes weer uit. Aan de schedel en kaakresten in de braakballen kan je achterhalen wat ze gegeten hebben. Het menu bestaat voornamelijk uit muizen, kleine vogels en een enkele rat. Zo’n rat is natuurlijk gelijk een flinke brok vlees, wel 5x meer dan een muisje! Uit onderzoek is gebleken dat als het harder waait de uilen in de luwte van het bos op vogels jagen, bij rustiger weer jagen ze in het open veld op muizen.

Vanaf maart verlaten de uilen de roestplek waar ze de winter gezamenlijk door brachten. Vaak zijn het uilen uit de buurt, maar ook uilen uit het noorden komen voor de winter naar Nederland. Een paartje hoort meestal bij een roestplek, dus deze zomer hebben we in ieder geval hulp bij de bestrijding van muizen en ratten. De jonge uilskuikens worden een aantal weken door hun ouders gevoerd, je kan ze dan jammerlijk horen bedelen om voedsel. De natuur is eten en gegeten  worden. De uilskuikens staan op het menu van de havik, dus misschien zien we die ook deze zomer op het park.

Erik Slim

VTV Water-land in beeld