Natuurlijk tuinieren

Goed voor mens en dier!

Sinds augustus 2019 heeft VTV Water-Land het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal kan ontwikkelen. (Volks)tuinen en tuinparken hebben een grote biodiversiteit en zijn een oase voor – bedreigde en beschermde – flora en fauna. Op ons tuinpark vind je een grote variëteit aan planten, vogels, kikkers, salamanders en insecten. Door het inzaaien van wilde bloemen, en de aanleg van paddenpoel en ecomuurtjes zorgen we ervoor dat dieren en insecten zich helemaal thuisvoelen. Het Keurmerk wordt toegekend door de AVVN, de landelijke organisatie voor volkstuinverenigingen. Meer weten over Natuurlijk Tuinieren? Kijk op de site van de AVVN.


De jacht naar stippen

Op deze pagina vind je uitleg uit hoe we beoordeeld zijn, het keurmerk hebben gekregen en wat we kunnen doen om de vierde stip te krijgen.


Bijen

Neem vooral eens een kijkje bij de bijenstal. Het is boeiend te zien hoe de bijen in- en uitzwermen en druk bezig zijn met het produceren van honing. De Bijenstal wordt beheerd door onze eigen imker Bert Burgers.


Reeën

Wandelend over het park kan het zomaar gebeuren dat je ineens oog in oog staat met een ree. Ze zijn vooral in de aangrenzende bossen te vinden maar in de winter lopen ze regelmatig in het park. Dat is de reden dat veel tuinheggen 1.80 meter hoog zijn (de maximale hoogte). Zo voorkom je dat reeën de tuin inkomen.