Uitleg taxatierapport

VTV Water-Land is een afdeling van de Bond van Volkstuinders in Amsterdam en bestaat sinds 1977. Op ons terrein staan 342 huisjes. Gemiddeld komen er per jaar tussen de 15 en 25 huisjes in de verkoop. De verkoop is strikt gereguleerd en gaat enkel via de vereniging en volgens vaststaande regels.


Taxatie algemeen

Wanneer een lid zijn lidmaatschap opzegt, wordt na het doorlopen van een aantal formele stappen, het taxatieproces gestart. Het taxeren bestaat uit twee onderdelen: de taxatie van de bouwsels zoals huisje, schuur, kas etc. én een beoordeling van de tuin en de waardebepaling daarvan.

Drie leden van de bouwtaxatiecommissie voeren onafhankelijk van elkaar de taxatie uit. Het gemiddelde hiervan is het taxatiebedrag dat het op het taxatieformulier wordt toegevoegd. Vervolgens start de procedure zoals beschreven op de pagina over de procedure.


Inhoud taxatieformulier

Op het taxatieformulier vindt u:

  1. Gegevens van de verkoper en samenstelling basisgegevens.
  2. Beoordeling van het tuinhuis over een 8-tal delen: balklaag, vloer, dak, ramen en deuren, wanden, dakbedekking en staat van onderhoud en als laatste constructieve uitvoering
  3. Beschrijving van zaken die van invloed zijn op de totale waarde zoals toilet, douche, keukenblok, schuur, etc.
  4. De waardebepaling van de tuin en overige zaken.

Bekijk hier als voorbeeld een blanco taxatieformulier.

Dit alles bij elkaar geeft de totale koopsom van het betreffende huisje en tuin.


Rekenvoorbeeld

Een belangrijk aspect van het taxatieformulier heeft te maken met de percentages genoemd onder de kopjes “goed”, “matig” en “slecht”. De verkoopwaarde van het huisje is gebaseerd op het gemiddelde percentage waarop de drie leden van de bouwtaxatiecommissie het huisje onafhankelijk van elkaar hebben getaxeerd.

Als voorbeeld:

Er komt een percentage uit van 40, de oppervlakte van het huisje is 28 m2 en de door de Bond bepaalde m2 prijs is € 400 (op basis van een 100% taxatie) dan is de verkoopwaarde van het huisje

28 x 0,40 x € 400  =  € 4.480. Bij dit bedrag wordt de tuintaxatie en een aantal overige zaken opgeteld. Op die manier komt de verkoopprijs tot stand.


Uitleg percentages en staat

Lees hieronder meer over de betekenis van de staat en de percentages:

Staat:

  • Slecht: het betreffende onderdeel is aan vervanging toe of kon niet worden getaxeerd.
  • Matig: het betreffende onderdeel vereist op korte termijn aandacht.
  • Goed: het betreffende onderdeel moet onderhouden worden voor behoud.

Percentages:

  • 0 tot 20 procent: deze onderdelen vereisen directe aandacht en kunnen leiden tot hoge kosten afhankelijk van het betreffende onderdeel. Is de totale beoordeling van een huisje 20 procent of minder dan is het een zogenoemd afbraakhuisje. U heeft dan de keus het binnen één jaar op een juist niveau te brengen of af te breken en te vervangen.
  • tussen 30 en 60 procent: houdt u er dan rekening mee dat er redelijk veel extra onderhoud nodig is buiten het normale onderhoud.
  • tussen de 70 en 90 procent: hier is standaard onderhoud voldoende is om nog lang plezier te hebben.

Mocht u naar aanleiding van deze toelichting nog vragen hebben over de taxatie van een huisje? Neem dan contact op met verkooptuinen@vtv-waterland.nl

.